6 Nisan 2011 Çarşamba

Organik Bal Nedir?

Organik kavramı son günlerde tv ve diğer basın aracalığı ile gündeme gelmeye başladığından artık biz organik arı ürünleri üreticilerine sorular gelmeye başladı, ' organik bal Nedir? Tüm ballar organik değilmi? ' gibi.

İnsanların çok uzak olduğu bir doğal ortam düşünün tamamen yabani hayvanların yaşadığı bitkilerin yabani olduğu bir ortam. Bu ortamda yabani bal arılarının bir ağaç kovuğuna yuva edindiğini ve burada bal yaptığını hayal edin. İşte organik arıcılıklık ile üretilmeye çalışılan bal böyle bir bal.

Peki organik bal üreticileri organik bal üretmek için neler yapıyor.

  • Öncelikle boyasız ahşap kovanlar kullanıyorlar aynı yabani ağaç kovuğundaki ortamı oluşturmak için.
  • Kovanların buluduğu çevrenin 5 km çapında hiç bir şekilde tarım veya sanayi alanı bulunmaması, doğal cevrenin bozulmamış olmasına dikkat ediyorlar.
  • Kovanlara hiç bir şekilde ilaç vermiyorlar
  • Kışın arıları beslemek gerekitğinde, aynı kovanlardan yazın ürettilen organik ballar ile yapıyorlar.
  • Kovanlara bal verimini artıracak hiç bir müdahalede bulunmuyorlar.
  • Bal sağımı yapılan ekipmanlardan metal olanları paslanmaz çelik olacak şekilde bulunduruyorlar.
Peki bir arıcı kendi başına yukaradaki maddere uygun bir bal üretimi yaptığında, ürettiği bal organik oluyormu? Hayır. Bir balın organik olabilmesi için yukarıdaki şekilde bal üretilirken sürecin başından sonuna tarım bakanlığının yetkilendirdiği bağımsız denetleme şirketi tarafından denetlenmesi ve sonuçunda sertifiklandırılması gerekiyor.

Bağımsız denetleme şirketi , üretimde organik usullere uyulduğunu onaylamış oluyor.

Sonuç olarak organik bal üretilirken yabani ortamın sağlanmaya çalışıldığı ve bu çalışma yapılırken bağımsız bir denetleme şirketi tarafından denetlenerek üretilen bir baldır.

Bu durumda eğer tüketici tercihini organik sertifikalı ürünlerden yana yaparsa, tatmin olma şansı daha yüksektir.

Celal ÇAY
www.egricayirbal.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder